Grožnjan enduro trails

Grožnjan enduro trails

Grožnjan enduro trails

Tussen het bike-guiden door heb ik hier en daar tijd om nieuwe mountainbike gebieden te verkennen. Vandaag is het tijd voor het stadje Grožnjan in Kroatië. Het meer dan pittoreske stadje ligt bovenop een berg, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over het omringende landschap en de zee. Grožnjan is ook bekend onder de naam “city of artists”. Vandaar dat ik ook niet de enige toerist ben die Grožnjan komt bezoeken. Om er een iets langere training van te maken, ben ik er met de fiets naartoe gereden, en heb daarbij een groot gedeelte van de Parenzana gevolgd. De Parenzana was ooit een spoorlijn van Koper naar Porec, maar is nu een route die voor veel fietsers alleen al de moeite waard is. Voor de fietsers met zwaardere bikes: het is heel goed mogelijk om de trails in Grožnjan ook te shuttelen.

Eenmaal boven in het stadje kijk ik mijn ogen uit. Mooie stenen gebouwtjes, smalle straatjes en kleine steegjes met gewelfde bogen. Goed, tijd om te biken. Na aangesproken te zijn door een lokale bike-gids, die me waarschuwt voor de moeilijkheid van de trails op een hardtail, stap ik nieuwsgierig op en begin als eerste met de trail Grožnjan (Grozni). Het vinden van het begin van de trail is nog het lastigste, want er loopt een weggetje net buitenom de muren van het stadje en dat weggetje is makkelijk te missen. De trail is leuk, niet al te technisch en voor beginners een prima aanrader.

Eenmaal beneden kom je snel op de onverharde weg die je terug omhoog brengt naar Grožnjan. Het hellingspercentage is zeer aangenaam en constant, de 300 hoogtemeters zijn ook met een zwaardere enduro fiets goed te doen. Klik hier voor een link naar de access road. Eenmaal boven wordt het kiezen uit de vele opties die er nog zijn en ik kies voor de trail Kalčini. Afzetlinten op het bovenste gedeelte van de trail duiden op een recente enduro race die hier gehouden is. De eerste sectie is veel off-camber, met hier en daar een wortel en een redelijke hoeveelheid flow. De tweede sectie bevat een steile passage met daarna een paar prachtige kombochten. In vergelijking met de eerste trail is deze technisch uitdagender, maar nog steeds niet extreem moeilijk. Zeker niet als je hem, net als ik, met weinig snelheid rijdt.

Op de terugweg was het moeilijk om niet nóg een trail te nemen, maar ik moest nog terug naar huis fietsen, dus heb ik de markeringen “TRAIL” op de bodem maar niet gevolgd. Voor een volgende keer dan, want Grožnjan is zeker de moeite waard!

About the Author